Tipsit työnhakijalle

job search seeking employment concept background

Oman kokemuksen kautta tein (yllätys yllätys) listan muutamista vinkeistä työnhakuun liittyen.

1. Ilmoittaudu työttömäksi. Jotta saat ansio- tai peruspäivärahaa, tulee sinun ilmoittautua työttömäksi TE-keskukseen. Voit ilmoittautua työttömäksi jo ennen sopimuksesi loppumista, jos tiedossa ei ole uutta työtä.

2. Liity työttömyyskassan jäseneksi. Ja tee se jo opiskeluaikana. Jotta saisit ansiopäivärahaa (aka astetta korkeampaa tukea) tulee sinun olla ollut vähintään 26 viikkoa kassan jäsenenä ja työssäoloehdon täyttyä. Kassan jäseneksi liityttäessä tulee sinun olla työssä käyvä, joten opiskelija voi liittyä esimerkiksi kesätöissä ollessaan. Toisin sanoen, älä tee niinkuin minä tein, tee niinkuin sanoin.

3. Kuulu liittoon. Ainakin meillä kauppiksessa kyllitädit ja -sedät lobbaavat Suomen ekonomeja aina kun mahdollista. Ja trust me, se jäsenyysmaksu kannattaa maksaa, sillä hyödyt ovat erinomaisia. Miltä kuulostaa esimerkiksi apu CV:n kanssa tai uravalmennus? Lisäksi paikallinen yhdistys tuottaa usein erilaisia tapahtumia tai koulutuksia, joten oppimis- ja verkostoitumismahdollisuuksia riittää. JA, kun liityt liiton täysjäseneksi kuuden kuukauden kuluessa valmistumisesta, ainakin Suomen ekonomit tarjoaa jäsenyydestä 50% alennuksen seuraavana 24 kk ajan. 

4. Panosta ansioluetteloon. CV on usein hakemuskirjeen kanssa mainio tapa pystyä erottautumaan hakijamassasta. Hyvä CV on tiivis ja siitä tulisi saada lyhyellä silmäyksellä kuva osaamisesta. Sanotaankin, että työnhakijalla on kuusi sekuntia aikaa tehdä vaikutus. Visuaaliset CV:t ovat yleistymässä, ja itsekin olen kyseiseen CV muotoon panostanut. Vaikka olisitkin visuaalisesti tumpelo, löytyy netistä useita yrityksiä ja ohjelmia joiden avulla onnistut. Itse luotan enhancv sivuun, joka on ilmainen, mutta saat lisähyötyä maksullisesta jäsenyydestä.

5. Päivitä LinkedIn. Ja jos et ole siellä vielä, LIITY. Varmista, että sinulla on aina ajantasaiset tiedot profiilissasi. Ole aktiivinen ja verkostoidu, sillä koskaan ei voi tietää kuka profiiliasi katsoo. Itse sain kutsun haastatteluun Academic Workille, koska rekrytoija oli kiinnostunut minusta profiilini kautta.

6. Hyödynnä verkostoasi. Kerro sosiaalisessa mediassa, että etsit töitä. Pyydä ihmisiä jakamaan päivitystä, vinkkaamaan työpaikoista tai antamaan suosituksia. Ja jos perhetuttu nyt sattuu olemaan ison yrityksen toimitusjohtaja, kannattaa työnhausta vinkata hänellekin. Usein yrityksissä on piilotyöpaikkoja, ja ne jaetaan tiskin alta.

7. Hae töitä rekryfirman kautta. Suomessa on useita rekrytointiyrityksiä ja yritysten käyttö tuntuu lisääntyvän koko ajan. Seuraa ilmoituksia, luo profiili tietokantaan ja hae paikkaa eri rekryfirmojen kautta. Parasta on se, että mikäli pääset kerran haastatteluun asti, tietosi löytyvät tietokannasta ja sinuun voidaan olla yhteydessä työpaikasta. Tai, pääset skippaamaan yhden prosessin vaiheen ja tietosi saatetaan välittää suoraan rekrytoivalle yritykselle. Puhumattakaan referenssimahdollisuuksista, jos hoidat hommasi hyvin.

Ja viimeisenä:

8. Tee lista. Pidä listaa työpaikoista, joihin haet. Suositteleen listaamaan ainakin yrityksen, tehtävän sekä haun deadlinen. Näin pysyt kärryillä mihin olet hakenut ja mihin pitää vielä hakea minkäkin ajan kuluessa. Mikään ei ole rasittavampaa kuin missata kiinnostavan työpaikan hakuaika. Ja, kun yrityksestä soitetaan, on hyvä jos on edes pientä käryä siitä mihin oli hakenut. Itse listaan myös päivän jolloin hakemuksen laitoin, sekä aikataulun, miten yrityksestä ollaan yhteydessä. Näin saat pientä osviittaa siitä, miten kauan prosessissa yleensä kuluu. Uutuutena, laitan myös kuvauksen haetusta paikasta, koska todellakin, et halua joutua miettimään että mikäs paikka tämä nyt olikaan jos puhelua tulee.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s