Näin saat töitä.

Takuuvarmat tipsit työpaikan saamiseen. Yhden henkilön hyväksi kokemat vinkit työnhakuun. Kirjoittaja ei ole vastuussa jos nämä eivät sittenkään toimi.

Vihdoin ja viimein sain aikaiseksi kirjoittaa pienen pätkän siitä, mitä keinoja käytin lopullisen työpaikan saamiseksi. Kyse ei ole mistään magiasta, vaan toivottavasti näillä vinkeillä saan autettua muitakin.

Työnhakuni loputtua, ymmärsin, että olisi han hyvä avata, mitä kaikkea työnhakuni sisälsi. Aika iskeä karut faktat pöytään, ja kertoa, millaista se työnhaku nyt oikeasti oli:

Siitä hetkestä, kun työsopimukseni edellisessä työpaikassani päättyi, kului 43 päivää ennen uuden työsopimuksen allekirjoittamista. Voisi siis sanoa, että pääsin suht helpolla. Tänä aikana, tulin lopulta lähettäneeksi noin 12 työhakemusta. Eli alunperin puhumani yksi työhakemus/päivä ei lopulta toteutunutkaan.

Työnhakuni numeroinaNämä työhakemukset johtivat (alustavat puhelinhaastattelut poisluettuina) seitsemään varsinaiseen työhaastatteluun. 12 hakemusta aiheutti myös 13 kiitos, mutta ei kiitos -vastausta eri yrityksiltä. Selitän aivan pian, miksi ei-vastauksia on enemmän kuin hakemuksia. Aivan loppupuolella stressi kävi liian isoksi ja sain yhden hermoromahduksen, mikä lopulta ei merkannut niin paljon. Olihan lopputulos yksi työpaikka.

 

Työnhakuni oli helpohko muokata numeroiksi, olinhan pitänyt tarkkaa excel-taulukkoa koko työnhakuni ajan. Paljastetaan kuitenkin pari seikkaa kyseiseen listaan liittyen. Alunperin aloitin työnhaun jo paljon aikaisemmin. Itse asiassa, ensimmäisen hakemuksen lähetin jo heinäkuun alussa. Siitä sitten tuli pistettyä useita hakemuksia heinäkuu-syyskuu akselilla, kunnes työkiireet silloisessa työpaikassa vähensivät aikaa ja motivaatiota työnhakuun. Elokuu-marraskuu välillä lähetin 17 hakemusta. Joten todellinen haastattelu- ja ei-vastausten määrä on paljon suurempi. Voisi siis sanoa, että sain pataani työmarkkinoilta huomattavasti useammin. Kaipa yritän tällä valottaa sitä, että ei kannata lannistua. Työnhaku voidaan palkita lopulta unelmaduunilla.

Miten saada se unelmaduuni? No tässä omakohtaiset vinkit:

 1. Panosta laatuun, älä määrään.

  Kuten jo aiemmin sanoin, en lopulta pysynyt alunperin mainitsemassani yksi työhakemus per päivä tahdissa. Itse asiassa, lähetin työhakemuksia vain viiden viikon ajan, 21.12.-19.1. Etsin kyllä työpaikkoja päivittäin ja löytäessäni sopivia, tallensin linkit kansioon ja lisäsin tiedot exceliin. Tutustuin kunnon ajalla hakuilmoitukseen, työpaikkaan, ja räätälöin hakemukseni jokaista paikkaa varten. Uudistin myös CV:ni ja panostin siihen enemmän kuin koskaan ennen. Enhacv sivustolla tehty CV:ni on nyt happotestattu monesti, ja se on saanut paljon kehuja, joten visuaalisempi muoto kannattaa. Pystyin lopettamaan hakemisen jo aikaisessa vaiheessa, sillä hyvin pian tammikuun puolessa välissä puhelin alkoi soimaan, ja kutsuja haastatteluihin virtaamaan. Parhaimmillaan kävin viidessä haastattelussa päälle viikon sisään.

 2. Hyödynnä sosiaalinen media.

  Puhun tässä kohtaa lähinnä LinkedInistä, sillä itse päädyin käyttämään pääasiassa sitä työnhaussani. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteivätkö muut paikat olisi yhtä hyviä hakukanavia.

  Syyskuun alussa hyödynsin LinkedInin tarjoaman ilmaisen, kuukauden Premium-jäsenyyden. Jäsenyys tarjosi loistavaa sisäpiiritietoa, sillä se kertoi kuinka monta hakijaa oli hakenut kyseistä työpaikkaa, näytti kyseisten hakijoiden top kyvyt ja vertasi sinua muihin hakijoihin. Esimerkiksi kertomalla, että sijoitut hakijoissa top 10%. Premiumina sait myös enemmän tietoa yrityksen rekrytointitrendeistä ja sivusto esitteli yrityksen nykyisiä työntekijöitä, joilta voisi kysyä lisätietoja. Liäks hakiessasi työpaikkaa, profiilisi nostettiin erikseen työnantajalle nähtäväksi. Vaikka pidinkin erityisen paljon kyseisistä ominaisuuksista, koin jäsenyyden hinnan olevan turhan suolainen (silloin muistaakseni 35€/kk), jotta olisin jatkanut sitä ilmaisen kuukauden jälkeen. Ilmainen kuukausi kannattaa kuitenkin hyödyntää, mutta kannattaa taktikoida, milloin on paras hetki ottaa se käyttöön.

 3. Panosta LinkedIn profiiliisi.

  Laitetaan tämä nyt vielä erikseen, jotta se tulisi painotettua. Varmista että profiilisi on ajantasalla, ja lisää sinne tarpeeksi sisältöä. Vanhassa versiossa sivusto näytti profilisi tason, joka vaikuttaa uudesta versiosta hävinneen. Itse kuitenkin pyrin siihen, että profiili oli vanhalla All star -tasolla. Pitkä prosessini työpaikan saamiseen sai alkunsa siitä, että Academic Workin rekrytoija otti minuun suoraan LinkedInissä yhteyttä ja kysyi kiinnostustani avoimeen paikkaan. Tästä päästäänkin seuraavaan eli,

 4. Hyödynnä rekrytointiyritykset

  Suosittelen lämpimästi rekryfirmojen käyttämistä työnhaussa. Koska kun kerran pääset haastatteluun, ja tietosi kirjataan heidän järjestelmään, työnhakusi helpottuu. Vaikka et juuri sillä kyseisellä kerralla saisi työpaikkaa, voidaan profiili poimia järjestelmästä jotakin toista paikkaa varten. Lisäksi, useimmissa paikoissa, tietosi lähetetään suoraan rekrytoivalle yritykselle, ja mikäli kiinnostusta löytyy, skippaat yhden haastattelukierroksen ja käyt haastattelussa suoraan asiakasyrityksessä.

 5. Valmistaudu haastatteluun

  Kun pääset siihen onnekkaaseen tilanteeseen, että saat kutsun haastatteluun, valmistaudu siihen kunnolla. Lue uudelleen hakuilmoitus ja/tai hakemuksesi, etsi tietoa yrityksestä ja opettele tuntemaan itsesi, hyödyntämällä esimerkiksi näitä tyypillisiä haastattelukysymyksiä. Tärkeintä on kuitenkin olla oma itsesi.

 6. Ensivaikutukset ovat tärkeitä

  Pyri haastattelussa antamaan mahdollisimman hyvä kuva itsestäsi. Tiedän, että tämä on helppo sanoa tässä vaiheessa, kun pulssi ei ole kahdessa sadassa ja jännitys huipussaan. Fakta on kuitenkin se, että harjoittelu tekee mestarin. Omalla kohdallani, en ole koskaan jännittänyt työhaastattelua niin paljon, kuin mennessäni joulukuussa toisen kierroksen haastatteluun nykyisen työnantajani sisaryritykseen. Haastatelu oli kyseisen firman toimitusjohtajan kanssa, ja olin lukossa. Haastattelu meni mielestäni penkin alle, ja vaikka en saanut työpaikkaa, toimitusjohtaja kehui minua eteenpäin kollegalleen, mikä johti toiseen haastatteluun, ja lopulta vielä kolmanteen. En edes muista milloin olisin ollut niin rentona haastattelussa, ja onnistuin antamaan itsestäni todella hyvän kuvan. Eli, omalla kohdallani, en koskaan lähettänyt hakemusta kyseistä paikkaa varten.
 7. Hanki hyvä tukiverkosto

  Ja hyväksy se, että stressi on osa elämääsi. Itse pysyin suht hyvin järjissäni ja motivoituneena haun ajan. Kuitenkin, kun ehkä jossain saavutat sen tilan, missä kuljet kännykkä kädessä kaikkialle, rahat on loppu ja motivaatio on loppu, elämääsi auttaa huomattavasti, kun ympärilläsi on tukiverkko. Ihmisiä, joille pystyt tarpeen tullen paasaamaan kuinka taas sait oharit tai haastattelu meni penkin alle. Tarvitset ihmisiä, jotka vievät ajoittain ajatuksesi pois työnhausta. Tai, sillä hetkellä kun saat hermoromahduksen ja makaat sikiöasennossa olohuoneen lattialla, on hyvä, että sinulta löytyy kavereita, jotka ilmoittavat vievänsä sinut samana iltana 22h-ristelylle ja lainaavansa rahat matkaan.

 

Tässä kaikki tältä erää, huomenna se vihdoin alkaa. Unelmaduuni. Ja toivottavasti sen löytää joku päivä kaikki muutkin.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s